1logo

Mannen som gjorde det möjligt

Oräkneligt många människor med funktionshinder har hittat rätt på arbetsmarknaden tack vare Bengt Eklund. Idag arbetar han som kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen. Men inte så länge till. Förra veckan tog Bengt emot guldklocka som tack för 30 år i tjänst.

Det Bengt har åstadkommit mycket under sina år på Arbetsförmedlingen. Bland annat var han  ansvarig för att den effektiva metoden Supported employment, SE implementerades i Sverige. Det är en metod som används framgångsrikt, bland annat i MIA-projektet. På Arbetsförmedlingen används SE i form av Särskild stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd, SIUS, ett särskilt stöd till personer som har nedsatt arbetsförmåga när hen ska börja arbeta. 

Grundtanken med SE är att alla människor med funktionsnedsättning kan arbeta bara de hittar rätt arbete och rätt arbetsplats. En SE-handledare, eller SE-konsulent ger stöd i att söka ett arbete som tar vara på deltagarnas intressen men är också ett stöd till arbetsplatsen.
 
I MIA-projektet arbetar vi bland annat med Supported employment, vilket på svenska betyder individanpassat stöd till arbete. Metoden riktar sig främst till personer med psykisk funktionsnedsättning.
 
Mest metodtrogna är delprojektet HBS, men snarlika metoder är IPS och Bostonmodellen. IPS är en framgångsrik metoden i Södra Roslagen, medan Bostonmetoden fungerar bra i Södertälje.
 
Deltagaren får en stödperson med specifik utbildning i metoden och hen vägleder deltagaren att hitta och behålla jobb.

Gör plats

Bengt Eklund är också en del i teamet bakom den smarta kampanjen som ”Gör Plats”, som är en plattform för att ge stöd, rådgivning och inspiration till arbetsgivare att tänka utanför boxen. Ibland handlar det om olika hjälpmedel och professionella råd för att arbetsgivaren ska få rätt man på rätt plats. 
 
Gör plats handlar om att utveckla vår syn på arbetslivet och att göra plats för alla som vill och kan arbeta. Vi i MIA-projektet har samma mål. 

Working Class Hero x 2

Och om alla vore eldsjälar som Bengt Eklund, hade vi snabbt skapat verktyg för att förhindra att människor hamnar mellan stolarna i sina kontakter med myndigheterna. Det är en sann hjälte som snart lämnar Arbetsförmedlingen bakom sig. 
 
Men plattformen ”Gör plats ” är ett koncept som kommer att leva kvar. Yoko Ono har till och med lånat ut John Lennons ikoniska låt ”Working Class Hero” för första gången någonsin. Hon sympatiserade med Arbetsförmedlingens idé att alla har en plats, bara man ser människan.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln