1logo

Arbetsförmedlingen involverar kunden

”I Östra Södertörn finns mod och vilja att lyfta utmaningar. Det finns också  forum och plattformar för samordning, vilket är viktigt”, säger Claudia Hansson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.
 
Ett rekordstort antal personer valde att delta i Samordningsförbundet Östra Södertörns frukostseminarium på temat Arbetsförmedlingens nya organisation. Den möter den digitala transformationen samt kundernas behov av service för att hitta ett arbete.

”Förnyelseresan är en förflyttning och förändring som startade i att ta fram ny vision och nya mål, för att sedan utveckla verksamheten mot fokusområden. Den digitala transformationen är ett sådant område”, säger Claudia.

Uppdrag matcha arbetstagare med arbetsgivare

Arbetsförmedlingens förnyelseresa innebär en förflyttning från administrativa programbeslut, till värdeskapande tjänster; nya appar, webbinarier och en mer tillgänglig kundservice. Det innebär en förflyttning från lokalt beroende till digitalt oberoende.
 
”Kunderna får mer egenmakt. Vi involverar dem och erbjuder självservice, till exempel digitala tjänster, webbmöten och fysiska möten som kunden nu bokar själv". Förnyelseresan innebär att Arbetsförmedlingen förflyttar sig från en otymplig ansvarsfördelning till ett väl fungerande partnerskap.  ”Samordning är viktigt och vi har mycket att vinna på att lära känna varandras organisationer och våra verksamheter. Det ger oss ett forum och en plattform för att samverka”.

Minimässa arbetsintegrerande sociala företag

Som avslutning får de arbetsintegreande sociala företagen i Östra Södertörn komma upp på scenen. Det är inte utan stolthet som Samordningsförbundets chef, Ritva Widgren presenterar de arbetsintegrerande sociala företag som MIA-projektet har avtal med. 
 
"Var och en representerar en verksamhet där människor kan arbeta på sina villkor. Här kan  även MIA-projektets deltagare arbetsträna i verksamheter som sträcker sig från hunddagis, vandrarhem och second hand, till catering- och cáfeverksamhet",
avslutar Ritva.