1logo

Musik, brädspel och pizzaslice på Stationen 

Veronica arbetar med konst och smycken på Stationen. Veronica arbetar med konst och smycken på Stationen.

I Jordbro kulturhus, i en levande tradition av delaktighet och kreativitet, håller Stationen till. Verksamheten är ett nav för personer mellan 16 och 29 år som behöver en självstärkande miljö. Här får några av MIA-projektets deltagare chans att arbetsträna, uttrycka sig och att söka jobb. 

Det är återträff på Stationen och många har valt att trotsa det kompakta höstmörkret. Från scenen hörs en finstämd version av John Lennons ”Working Class Hero”. Musik är en av flera konstformer som får ungdomarna på Stationen att odla sin kreativitet. 
 
”Vi arbetar med självstärkande teman, där livshistorier, dramapedagogik, konst och hälsotema ingår. Varje person är unik. Här stödjer vi alla att hitta sina drömmar, men  även att skriva CV, söka jobb eller söka sig till studier” säger Josef Szabò, handledare.

Gustav drömde om att bli smed, nu arbetar han med kosntsmide. Gustav drömde om att bli smed, nu arbetar han med kosntsmide.

Vid sidan av bordet med chipsskålar, pizzaslice och läsk sitter Gustav, som fått sitt drömjobb via Stationen. 
 
”Som liten drömde jag om att smida järn. När jag kom till Stationen var jag förvirrad. Med rätt hjälp gick det att sätta mål och att ta barndoms-dröm på allvar. Sedan fick jag lära mig järnsmide. Efter praktiken, började jag arbeta med konstsmide på Handens museum”, säger Gustav.
 
Även Veronica var arbetslös när hon först kom till Stationen. Till återträffen har hon med sig två barn, båda födda när Veronica fortfarande var deltagare i verksamheten. Den minsta sover i vagnen, medan den förstfödde rör sig med blixtfart i lokalen.
 
”Jag hade ingen styrning i livet, utan festade och var rastlös. När jag kom hit fick jag måla och skapa smycken. Jag blev lugnare. Nu är jag barnledig, men Stationen är en viktig plats för mig”, säger Veronica utan att ta ögonen från sin son. 

Jenny ser jobbet med att söka jobb som ett arbete. Jenny ser jobbet med att söka jobb som ett arbete.

Jenny, 22 år väntar på svar från två jobbansökningar på förskolor. Innan Stationen hade hon svårt att lära känna nya människor, var allmänt rastlös och arbetslös. Nu lägger Jenny energi på att söka jobb, och ser arbetet med CV och att söka arbete som en viktig uppgift.
 
”Jag var med i ett band på Stationen. Vi gjorde ett gemensamt projekt. Det var jättekul. Jag har lärt mig prata med nya människor och att engagera mig i andra”

För Kristian var musiken en väg framåt. För Kristian var musiken en väg framåt.

Kristian var arbetslös under några år och hade svårt att engagera sig i något.
 
”Jag hittade min grej när jag kom hit. Musik är mitt sätt att uttrycka mig kreativt. Även om jag hade bra betyg i skolan, hade jag haft det svårt att hitta mig själv. Jag hade ångest och depressioner”
 
Kristian fick hjälp av vården för sin psykiska hälsa. Av Arbetsförmedlingen fick han ett lagerarbete. 

”Jag ville inte! Jag var anti människor och kunde inte komma i tid. Jag ville göra allt på mitt sätt, inte samarbeta med andra”.
 
På Stationen fick Kristian lära sig studioarbete. Under åtta månader ägnade han musiken all sin kärlek. Han fick sångcoaching, började sjunga och gjorde en dröm verklig. 
 
”Min självkänsla ökade. Under resans gång blev jag mer social. Jag kände att jag kan bli omtyckt i en grupp. Och jag fick insikt i ledaregenskaper. Jag får ge lite och få massor tillbaka. Nu jobbar jag på en ungdomsgård och pluggar pedagogik”.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln