1logo

"När man har en stressdiagnos är djur väldigt bra"

Camilla som driver hunddagiset kramar sin hund. Camilla som driver hunddagiset kramar sin hund.

Anni lägger en beskyddande hand på en tjusig golden retriever i den större klassen. Hon startade i MIA-projektet i början av året och nu är hon en i fasta teamet kring hundarna. ”Jag har fått en fast tjänst och samtidigt utbildar jag mig till handledare.”
 
I Gustavsbergs centrum ligger Canopus Hundcenter, ett arbetsintegrerande socialt företag, ASF, ett dagis för över 30 hundar. Canopus startade i februari. I slutet av sommaren blev det klart att  Arbetsförmedlingen och MIA-projektets delprojekt VärNa ville ha platser på hunddagiset för arbetsträning.

Hundägare och företagsledare

En fin kompis för långpromenader En fin kompis för långpromenader
Mita, en av grundarna till företaget konstaterar stolt att verksamheten redan går runt ekonomiskt. 
 
”När jag fick veta vad ett ASF är tänkte jag: Det här har jag väntat på hela mitt liv. Camilla, min kollega var direkt med på idén. Vi fick hjälp av en företagscoach för att lära oss grunderna och i februari var vi igång”.
 
Fördelen för personer som arbetstränar på ett hunddagis är att deltagarna har den sociala kontakt som passar just dem. Man kan börja i liten skala, med enbart hundpromenader.

En plats att växa

Mita lever sin dröm med människor och djur i fokus. Mita lever sin dröm med människor och djur i fokus.

”Kanske växer deltagarna in i rutinerna som omfattar allt från städning och klippa hundgodis till att vika bajspåsar och tvätt. Ibland får man leka och busa med hundarna i en närliggande park. Gosa får man göra hela tiden”
 

Hundägarna är nöjda. En Flatcoated retriever som tidigare vägrat gå till sitt dagis, tar nu kopplet i munnen och springer över torget för att komma fram till Canopus Hundcenter. Kanske är det för kompisarna? Eller promenaderna.
 
”Vi tar inte med för många hundar åt gången. Alla ska få sniffa i godan ro. Den som vill kan starta med en hund och en promenad. Kanske blir det fler så småningom. Många hundar blir trötta och griniga om de får vara här för långa dagar, så är det med oss människor också”

 
Just nu arbetstränar sex personer. En av dem är Calle, som är inne på sin tredje arbetsdag. Han mjukstartar med en liten terrier i kopplet på eftermiddagspromenaden.

”Jag visste inte om jag skulle orka gå ur sängen i morse, men nu när jag kom hit känner jag energin”, säger han med ett leende.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln