1logo

Stolar som gör skillnad

Erland  med unika stolar till politikerveckan på Järva Erland med unika stolar till politikerveckan på Järva

”Ingen ska hamna mellan stolarna”
är MIA-projektets devis. Vi gav det arbetsintegrerande sociala företaget Re:innovation i uppgift att gestalta budskapet. Resultatet blev tio unika sittmöbler. Roliga stolar som bidrar 
till intressanta samtal.


I våras levererade Erland tio pimpade stolar till vårt tält under politiker-veckan på Järva. Varje stol hade fått sitt unika uttryck av personer som arbetstränar i delprojektet Södra Roslagen.

Fem månader senare besöker vi den 350 kvadratmeter stora verkstan med tillhörande butik på Täby Galopp. Vi möter Erland som avslutat MIA-projektet under hösten, för att gå vidare till en anställning.

”Erland har just börjat sin anställning hos oss”

Möbler och ting säljs i butiken Möbler och ting säljs i butiken

Thinthin Strandman är en av drivkrafterna i  verksamheten. För tjugo år sedan startade hon Tjejzonen, en framgångsrik verksamhet för unga tjejer, där hon fick erfara kraften som frigörs med kreativt skapande. 
 
”Jag fick idén att starta ett arbetsintegrerat socialt företag där människor kan arbetsträna med fokus på sin kreativitet. Tillsammans med möbelsnickaren och psykologen Anna Ström Westermark kunda jag göra idén till verklighet i början av 2018."

Slitna möbler blir konstverk

"Kreativitet är läkande", säger Thinthin. och kramar hunden Milou "Kreativitet är läkande", säger Thinthin. och kramar hunden Milou

Sedan start har MIA-projektet Södra Roslagen haft deltagare som arbetstränat på företaget. I dagsläget är runt 30 personer i verksamheten. Thinthin tycker att MIA-projektet erbjuder bra villkor för deltagarna. Här får människor arbeta i sin egen takt, utan stress.  Arbetsförmedlingens insatser  kräver ofta ett snabbare tempo.
 
”Vi har människor med olika bakgrund, etnicitet och förutsättningar. Alla har rätt att funka olika. Vi lär av varandra. Fördomar försvinner”. 

Alla är bra på något

Här pågår aktiviteter i varje vrå. Det är ett myller av möbler, tyger, färgburkar, verktyg, symaskiner och vackra saker. Lokalen som tidigare tjänat som omklädningsrum för jockeys, har förvandlats till verkstäder för hantverk, design och återvinning. De flesta möbler som renoveras kommer från kyrkan.
 
”Alla är bra på något, det gäller att ödmjukt försöka locka fram det bästa hos varje person. Det händer att människor som börjar hos oss säger att de aldrig målat. Sedan får de en möbel som de får göra vad de vill med. Det blir alltid fina saker som vi säljer i butiken"

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln