1logo

Varför valde Arbetsförmedlingen att satsa på MIA-projektet?

MIA-projektet är innovativt och outside the box säger Amer. MIA-projektet är innovativt och outside the box säger Amer.

”Vi satsade självklart på MIA-projektet, eftersom det gynnar en målgrupp som tidigare inte hade några insatser alls”, säger Amer  Baalbaki, Samverkanssamordnare på Arbetsförmedlingen, en av MIA-projektets viktigaste parter. 


En deltagare kan exempelvis vara en person som varit sjukskriven de senaste sju åren. Arbetslivet har förändrats. Nya koder gäller. Har hen levt isolerad kanske yrket fått en helt ny inriktning. Det räcker inte med att säga ”nu måste jag göra något av mitt liv” för att få ett arbete. Personen kanske är motiverad, men har en arbetslivserfarenhet som går sju år tillbaka i tiden. 

-  Var befinner hen sig kunskapsmässigt? Vad saknas? Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samarbetar för att se hur personen kan komma närmare arbetsmarknaden, säger Amer.

Motiverade deltagare

Claudia Hanson, Arbetsförmedlingen Östra Södertörn var föredragande på frukostmöte om AFs nya organisation. Claudia Hanson, Arbetsförmedlingen Östra Södertörn var föredragande på frukostmöte om AFs nya organisation.

MIA-projektet fångar upp de här personerna när de precis börjar få sin motivation. De är fortfarande sköra och har inte rätt till det Förstärkta samarbetet, eftersom de saknar arbetsförmåga.
 
-  Arbetsförmedlingens uppdrag är att titta på människor utifrån frågan: Är du anställningsbar. Försäkringskassan bryr sig bara om vad doktorn säger. Det har blivit så uppenbart de senaste åren att människor hamnar mellan stolarna i sina kontakter med oss. Det finns stora fördelar med att arbeta förrehabiliterande, eftersom många kompetenser arbetar tillsammans, menar Amer.

Individuella lösningar

MIA-projektet har tid och resurser – inte minst personella. Projektmedarbetarna kan fördjupa sig och bygga relationer med deltagarna. De kan följa individer, jobba med var och en av dem och se andra livsperspektiv. 
 
- Vi har möjlighet att möta individer där de är, vi har tid att lägga på deltagare för att hjälpa, stötta och lyssna. Det kan man inte göra i samma omfattning om man har 150-200 ärenden som ligger och väntar på skrivbordet.

Hur går det för MIA-projektet?

I november 2018 hade 653 deltagare avslutat MIA-projektet. Över tusen har skrivits in i projektet sedan start. Därmed är vi på väg mot målet med 2500 deltagare. Minst 30 procent av dessa ska ha ökat sin egna försörjning genom studier och arbete, 40 procent ska kunna delta i ordinarie arbetsförberedande insatser. 60 procent ska ha fått en ökad makt över sin situation.
 
- För en utomstående låter det kanske lite med tusen deltagare. Men jag vet hur svårt det är att arbeta med den här målgruppen. Alla siffror måste sättas i sin rätta kontext, annars tolkas de kanske fel. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv, säger Amer. 

Fokus implementering

- Det är 1,5 år kvar. MIA-projektet behöver bli mer känt. Potentiella deltagare finns ofta hos andra instanser än hos Arbetsförmedlingen, till exempel i sjukvården. Om personer som kommer till oss är förrehabiliterade, kan vi göra mer för dem.
 
Förväntningarna på att få fram långsiktigt effektiva lösningar genom MIA-projektet är stora. Frågan är vad som krävs för att förbättra samordningen på djupet.
 
- Jag gillar projektet, tycker om intentionerna. Det är innovativt och outside the box. Men jag har flaggat för att implementeringen av resultaten måste påbörjas.

Testa under resans gång

Amer menar att alla projekt har ett inbyggt problem, eftersom de tar slut. När det är dags att runda av är projektmedarbetarna upptagna av att skriva rapporter, sedan får de nya jobb och går vidare till nya projekt. 
 
- Det är en utmaning att skapa och strukturer som kräver engagemang och långsiktighet. Arbetsförmedlingen är en koloss. Alla våra myndigheter är tungrodda. Vi förändras inte på ett år eller två. Hur mycket god vilja det än finns, drunknar människor i sin vardag.
 
Amer anser att MIA-projektet bör starta implementeringen nu, istället för att vänta på att metodutvecklingen och alla resultat är klara.

- Låt oss testa nya sätt genom hela resan. Var ser vi framgångsrika arbetssätt? Vad kan vi börja tala om med socialtjänsten och Försäkringskassan redan nu? Det är nu vi har chansen att testa och se om det passar med vår vision, vår värdegrund. Så vänta inte med implementeringen.
 

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln