1logo

Jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering

ASF följer upp arbetet med jämställdhet, tillgänglighet och ickediskriminering. ASF följer upp arbetet med jämställdhet, tillgänglighet och ickediskriminering.

Varje månad samlas verksamhetsledarna från våra arbetsintegrerande sociala företag
Re Innovation, Selmas Hundcenter och Berga Beds/Le Mat, tillsammans med representanter från MIA-projektet Södra Roslagen.

 
”Det är viktigt att träffas för att lyfta utmaningar och möjligheter med våra arbetsintegrerande sociala företag”, säger Ebba Sellström, projektledare MIA-projektet Södra Roslagen.

MIA-projektet delfinansieras av Europeiska socialfonden, vilket bland annat innebär att fyra så kallade horisontella principer ska genomsyra all verksamhet. Jämställdhet, tillgänglighet, icke-diskriminering samt ekologiskt hållbar utveckling. Kriterierna var ett krav för upphandling av arbetsträningsplatser. Selmas Hundcenter är ett av företagen som arbetar med principerna till vardags.

”Vi följer upp principerna varje internt möte och har tagit beslut gemensamt, till exempel att ha ekologisk mjölk och att köpa oparfymerad tvål. Ibland glömmer våra deltagare bort vad som gäller, men då repeterar vi”, säger Therese Törngren.

Hundarna ingång till beteende

Therese är en av två drivande bakom Selmas Hundcenter. Här lär sig deltagarna att förhålla sig till hundarna, men även till andra människor. 

”Det börjar ofta med att vi talar om hur hundars personlighet, hur de reagerar på olika attityder. Är man tuff när man närmar sig en hund, blir den tuff tillbaka. Vi har sett människor med hård yta, mjukna och få goda relationer med både djur och människor”.

Även Berga Beds/Le Matt, och Re: Innovation arbetar med den fysiska miljön. Bland annat genom illustrativa bilder och tydliga listor för rutiner.

”Att ständigt samtala om våra grundläggande värderingar är viktigt och all information måste vara tillgänglig för alla. Som exempel på det har en av våra arabisktalande deltagare just översatt våra trivselregler till arabiska”, säger Thinthin”, som driver Re:Innovtion