1logo

Hej Annika Strandhäll!

Den 13 till 17 maj kan du mötas av ett ovanligt besök när MIA-projektets deltagare ger sig ut i arbetsvimlet. Vi önskar att någon av dem får skugga dig. Sjuksköterskor, chefer på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, politiker och taxichaufförer har uppmuntrats att dela med sig av sitt liv under en dag.

Vi vet inte om vår socialförsäkringsminister nappat på erbjudandet ännu, men vi hoppas. Jobbskuggning är ett enkelt sätt att göra studiebesök. Inga formella krav eller tillstånd behövs. Det är bara att grabba tag i en person som verkar ha ett intressant arbete och be att få följa med till jobbet några timmar, eller en hel dag.

Internationell jobbskuggardag

Konceptet kommer från den internationella Jobbskuggardagen som pågår under samma period i flera länder i Europa. Syftet är att lyfta frågor om personer som behöver stöttas för att närma sig arbetsmarknaden. Alla behövs, bara de hamnar rätt. 
 
Just studiebesök passar väl in på MIA-projektet som bland annat använder sig av den väl beprövade metoden Supported employment, där deltagarna får möjlighet att frörrehabiliteras, arbetsträna och att på lite sikt komma in i ordinarie arbetsmarknadsprogram.

 Jobbskuggning kan göra stor skillnad

”Våra deltagare har kanske inte arbetat på många år, då är det ett perfekt sätt att mötas över gränserna och inspirera till nya steg i livet. Arbetsgivarna kan passa på att reflektera över hur de kan tänkta utanför boxen. Ofta gäller okonventionella lösningar om man ska stötta personer på väg mot arbetsmarknaden”, säger Maria Reed, projektledare för MIA-projektet Huddinge, Botkyrka, Salem (HBS).
 
Totalt räknar vi med att femtiotal deltagare ska skugga lika många yrkesmän-, och kvinnor på vitt skilda arbetsplatser. Erfarenheterna samlar vi in och delar med oss av på våra digitala plattformar.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln