Hur fungerar rättighetsbaserat arbete?
De mänskliga rättigheterna är ett material med många dimensioner. Det får vi nytta av när vi ska bryta mönster och arbeta enligt de horisontella principerna. Därför vill många av oss lyfta vår kunskap till en högre nivå. Det fick vi göra med hjälp av Märta Lycken, enhetschef för utvecklingsenheten i Göteborg Stad.
Beröm för bemötande
FN:s generalförsamling antog den 10 december 1948 en allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det fanns en stark vilja att skapa en gemensam överenskommelse om universella och odelbara rättigheter, det vill säga rättigheter som inte kunde kompromissas bort. Anledningen var att liknande övergrepp inte skulle kunna ske i framtiden.
I MIA-projektet får vi beröm för bemötandet och vårt individanpassade arbetssätt. Därför kände vi igen oss i det rättighetsbaserade arbetssätt vi fick presenterat för oss på projektdagen. Att arbeta medvetet med utgångspunkt från mänskliga rättigheter ger oss ytterligare verktyg att se våra deltagare för deras personliga förmågor.
”När vi införde arbetssättet på vår arbetsplats började vi med att läsa igenom alla artiklarna och speciellt de konventioner som berörde oss. Vi arbetade utforskande, vilket innebär att vi inte alltid landade där vi trodde. Arbetet bjöd på nya utmaningar och dilemman, men vi insåg också att vi hade mycket nytta av de nya begreppen och synsätten utifrån de mänskliga rättigheterna”, säger Märta.
Rättighet och skyldighet
Principen i arbetet är att reda ut vad rättighetsbärare och skyldighetsbärare innebär och hur det påverkar mötet mellan deltagare och handläggare.
”Männikor är alltid experter på sin situation, vi kan kalla det egenexpert of experience. Det är en viktig plattform för delaktighet när det gäller mål, medel, tillgänglighet, jämlikhet och inte minst värde och värdighet.”
På Märtas arbetsplats blev det många intressanta diskussioner, vilket uppfattades som lustfyllt och roligt. Bland annat tog de fram en kalender där dagar som på ett eller annat sätt uppmärksammar de mänskliga rättigheterna markerades.
"När det var rocka sockorna som uppmärksammar personer med Downs Syndrom kom vi till jobbet och fann sockor på våra skrivbord. Vi blev glada."
Vad är egentligen de mänskliga rättigheterna?
Det är den första universella förklaringen som består av 30 artiklar som handlar grundprinciper av odelbara rättigheter som gäller för alla och som världens stater gemensamt ska leva upp till. Förklaringen är också utgångspunkten för alla juridiskt bindande internationella folkrättsliga konventioner och den utgör grunden i det internationella arbetet med att övervaka de mänskliga rättigheterna i världens stater.
Den allmänna förklaringen består av 30 artiklar som gemensamt uttrycker de grundläggande och universella fri- och rättigheterna. Artiklarna behandlar både sådant som alla har rätt till, som frihet och utbildning, och sådant som alla har rätt att vara fri från, som slaveri och tortyr.
Senaste inläggen
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
canopus hundceter könsskillnader verdandi processledare samordningsförbundet hbs mia vidare roslagen mia vidare värna deltagarberättelse narkolepsi tillgänglighet utredare kommunen miaprojektet våld i nära relationer hp-fika rättighetsbaserat arbete miaprojektetroslagen egenmakt mia vidare östra södertörn socialfonden inspiration botkyrka nationella mål för jämställdhet gedetvidare stockholms stad nns indikatorenkäter 2-årsrapport projektledare sweco järvaveckan 2019 miavidare icke-diskriminering försärkingskassan miajobbarvidare aktivitetsplatsen asrbetsintegrerande sociala företag re:innovation utvärdering brukarrevision samordningsförbundet östra södertörn järvaveckan myndighetsgemensamma team horisontella principer kommun mäns våld mot kvinnor mia-projektet södra roslagen ips mia-projektet södertälje mia-projektet östra södertörn mia-projektet hbs samordningsförbund arbetsintegrerande sociala företag asf esf case management supported employment mia-projektet europeiska socialfonden arbetsförmedlingen bostonmodellen mia vidare försäkringskassan mia-projektet värna arbetsträning miaprojektet stockholms stad samordningsförbundet stockholms stad samverkan myndighetsgemensamma plattformar jämställdhet jobbskuggning kugghjulet frågor om våld vården mia vidare suvs mänskliga rättigheter se-metoden politikerveckan järva riksförbundet för social och mental hälsa mia vidare stockholms stad case management narkolepsi mia-projektet roslagen mia vidare södertälje the international job shadow day mia vidare hbs mia roslagen guldkalender2020 avvikelserapportering dhr lediga jobb samordningsförbundetvärna regionen rekrytering stationen hunddagis internationella funktionsrättsdagen2020 hela människan region stockholm salem indikatorenkät miaprojektet i coronatider mia vidare sundbyberg mr mia insatskatalogen globala rättigheter huddinge gör plats lotsteam rsmh offentlig försörjning