1logo

Vissa ämnen mer brännbara än andra.

Emanuelle Davin och Daniel Ohlsson berättar om pjäsen Gudarna på temadag om våld i nära relationer Emanuelle Davin och Daniel Ohlsson berättar om pjäsen Gudarna på temadag om våld i nära relationer

Mäns omfattande våld mot kvinnor är dolt och utgör ett allvarligt hot mot kvinnors och barns liv. Allt våld mot kvinnor ska upphöra: Fysiskt, sexuellt, psykiskt och ekonomiskt våld. Den 7 februari samlade vi hela MIA-projektet till en dag om våld i nära relationer. Ingen gick oberörd därifrån.

MIA-projektet ska systematiskt ställa frågor om våld. För att bli trygga i den rollen hade vi bjudit in Socialstyrelsens Jenny Nybom och Mariana Dufort som bland annat står bakom FREDA. I en Work shop undersökte vi processen. Vilka känslor kan ligga ivägen för att ställa frågorna? Vad ska ske när ett samtal leder till att man upptäcker våld?

Avtjänar straff för kvinnomisshandel.

Isländska doktoranden Rannveig Ágústa Guðjónsdóttirs forskar på mäns, och mer specifikt pappors, våld i nära relationer. Även om forskningen är fokuserad på män som utfört våld i nära relation och som går i terapi för det, är den inte representativt för män generellt. 
 
"Jämställdhetsdiskursen i Sverige ser att män och kvinnor ska vara jämställda, att vara en jämställd man är att vara en bra man. Det påverkar männen i studien, och män som utfört eller utför våld ser sig själva som jämställda män och bra pappor."


Rannveig anser att synen på att bra män är jämställda män. Alla svenska män ska vara jämställda vilket gör att samhället presenterar alla män som använt våld som monster eller psykiskt sjuka, eller av utländsk härkomst. 

"Det blir ett ”bekvämt” sätt för samhället att hantera problemet med mäns våld mot kvinnor – det är enskilda individer och inte strukturernas fel.
Den goda kontra den dåliga pappan. Männen i studien ser sig inte bara som bra pappor men de ser också papparollen som väldigt viktig för deras identitet."

Vita medelklassmän på scenen

Dagen avslutades med besök av skådespelare och regissör från föreställning Gudarna – La Tragedia Umana som spelas på Teater Reflex i Kärrtorp. Några starka filklipp från pjäsen fick upp pulsen. Storyn är löst byggd på Den Gudomliga Tragedin och Dantes nedstigning i helvetet. Genom helvetets nio kretsar försöker den ge svar på frågan: Vad händer med en människa när den utpekas som förövare?

Pjäsen behandlar ämnen som  matchokultur, psykisk ohälsa, självmord och kriminalitet bland män. Vi fikc chans att diskutera dessa frågor med regissören Emanuelle Davin och skådespelarna Daniel Ohlsson och Erik K Jeansson. Det är en berättelse som tar sig an en av vår tids mest kontroversiella figur: Den vita, heterosexuella medelklassmannen.

 Vi som arbetar med en målgrupp som ofta är mer utsatt, kan göra en hel del för att bidra till en minskning av våld i nära relationer.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln