1logo

Ingen ska behöva bli hotad, eller misshandlad i sitt hem

Trygve Nylund, projektledare i MIA Södertälje Trygve Nylund, projektledare i MIA Södertälje

”Vi vet att helger och semestrar är en kritisk tid för misshandel i hemmet” säger Trygve Nylund, projektledare för MIA-projektet i Södertälje. Med drygt 40 års erfarenhet från psykiatrin reflekterar han kring det som sker i spåren av Coronaviruset.

Det är lätt att känna rädsla, maktlöshet  och förvirring i takt med att världen stänger ner. Om människor dessutom är isolerade och inte träffar folk, kan en pågående våldssituation ske utan insyn. 

"Håll kontakt med ditt nätverk och var uppmärksam på hur människor mår",
säger Trygve. 

Rapporter om ökat våld oroar

I Kina sköt antalet anmälda fall av våld i nära relationer i höjden rejält under tiden människor varit isolerade i. Enligt tidningen ETC anmäldes 162 fall i februari i år, jämfört med 47 anmälningar under samma period förra året. Nu larmar kvinnorättsorganisationer i Europa om en liknande utveckling.

"Tyvärr blir jag inte förvånad. Våld förekommer i alla relationer och samhällen. När människor hamnar i pressade lägen trappas frustrationen upp. Det får konsekvenser. Låt oss därför uppmärksamma frågorna lite extra dessa dagar då människor isoleras i hemmen”

Ring ofta och säg hej!

Vi ser exempel på hur människor hjälps åt och visar solidaritet just nu. Det uppskattas speciellt av våra deltagare. Samtidigt ökar trycket på personer i våra målgrupper då viktiga samhällsfunktioner drar ner på verksamheterna.

"Människor mår bra av rutiner och av att känna sammanhang. Vi kan alla ansträga oss lite extra och försöka bibehålla kontakt med våra nätverk, inte bara de närmaste."

"
Man kan bestämma sig för att ringa ofta, även till personer du normalt inte ringer. Använd gärna teknik som står till buds med kameran påslagen så att ansikte möter ansikte."

Ring polisen. Vill du själv lämna? Kontakta kommunen.

"Hör eller ser du något där våld verkar vara ett inslag i någons liv, tveka inte att ringa polisen. Dessutom finns det hjälp att få hos kommunen, eller socialtjänsten för dig som vill ta steget för att lämna en våldsam relation. Det gäller fysisk, psykisk, sexuell och ekonomiskt våld. Det gäller nu och varje dag, året runt, jorden runt."

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln