1logo

Jonas brinner för barnens rättigheter. Nu kan det bli hans inkomstkälla.

Terese och Jonas går och fiskar ihop. "Ett bra och säkert sätt att mötas och prata framtid" Terese och Jonas går och fiskar ihop. "Ett bra och säkert sätt att mötas och prata framtid"

2010 startade Jonas den ideella verksamheten Barnens Träd. Med en tuff uppväxt bakom sig ökar han kunskapen om barns rätt till ett värdigt liv. Genom MIA-projektet kan arbetet bli vägen mot egen försörjning. 
 

Jonas har nyligen börjat i MIA-projektet. Med stöd av SE-handledaren Terese Sveijer ska han försöka få den ideella verksamheten att bli en källa till försörjning. Det är ett viktigt arbete, inte minst med tanke på att barnkonventionen blev svensk lag i år.
 
”Barn har rätt till skydd mot våld, rätt till utbildning och social trygghet. Jag var en av de barn som staten bad om ursäkt för att vi fått dålig vård på fosterhem och institutioner.
Mina föräldrar kunde inte ta hand om mig, så jag placerades
i fosterhem. Det var riktigt, riktigt illa." 


Jonas är dyslektiker och hade svårt att läsa och skriva när han gick i skolan.

”Då kallades det ordblind, vilket var likvärdigt med ointelligent”, säger Jonas som har haft svårt att få arbete eftersom han inte har någon utbildning efter grundskolan.

Vi gick och fiskade

Jonas träffade sin SE-handlare när vi redan ställt om till social distansering och möten utomhus. Hittils har de träffats tre gånger. SE-metoden utgår från att få en så bred bild som möjligt av deltagarnas egna tankar och upplevelser, för att sedan ta fram en plan för hur vägen mot egen försörjning kan se ut.
 
”Terese och jag har mötts i hamnen och promenerat eller fiskat. Vi ska ta ett steg i taget. Målet är att lämna försörjningsstöd för att kunna leva på det jag redan gör. Jag har byggt upp Barnens Träd helt själv och jag är stolt över det. Men jag är inte bra på pappersbiten, så jag behöver hjälp att komma igång för att starta eget företag”

Lön för ett viktigt arbete

Jonas tycker det har känts pinsamt att ta betalt för sitt arbete, men är tacksam över att vara sponsrad av webbyrån som gör hemsidan. Han har även förmåner från Scandic hotell. Han cyklar runt i Sverige och inviger kommunala verksamheter.
 
”De som bjuder in mig vill stå upp för barnkonventionen. De får ett träd med en text ordagrant tagen från barnkonventionen. Det känns väldigt bra både för dem och för mig."

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln