1logo

"Föddes du med rätten att inte behöva tänka på hudfärg?"

En av vårt tids viktigaste röster förklarar, fördupar och konkretiserar nyckelbegrepp  i arbetet mot strukturell rasism. En av vårt tids viktigaste röster förklarar, fördupar och konkretiserar nyckelbegrepp i arbetet mot strukturell rasism.

Lovette Jallow frontar kampen mot rasism, diskriminering och orättvisor i samhället. Med en brännande aktuell föreläsning kickade hon igång MIAs drygt sjuttio medarbetare på en digital temadag.  

Precis som i den nysläppta boken "Främling i vita rum" varvade Lovette egna upplevelser, med fakta och forskning om strukturell rasism.


Vi fick bränsle att reflektera över vad vithetsnormen för med sig i form av privilegier, samt vilka andra normer vi ska bryta för att skapa ett jämlikt samhålle.  
 

Lovette utgår från erfarenheter av att leva som afrosvensk kvinna i ett samhälle där vithetsnormen råder och menar att alla har fördomar, men även makt att skapa och förändra system när vi ser vad som sker i det dolda.

”Jag flög 22 gånger. Gissa hur många av dem jag stoppades på flygplatsen? Svaret är 21 gånger. Mina vita kollegor som reste med mig sa först att det händer alla och inte hade med hudfärg att göra. Sedan såg de mönstret. Den sortens upprepade och strukturerade händelser finns i skolor, på sjukhus och andra institutioner. Det är institutionaliserad rasism”
 

När en  svart person upplever rasism och påpekar det, får hen ofta höra att det inte beror på hudfärg, utan på klädsel, eller beteedet. "Då tar du bort upplevelsen som i själva verket är strukturerad och institutionaliserad rasism", menar Lovette. 

Lovettes tips för förändring

1.       Låt inte den här föreläsningen bli den enda källan till kunskap. Använd tiden till att läsa mer.
2.       Sociala medielandskap. Visa aldrig bilder på svarta människor som slåss, svälter, blir mördade etc. Finns det ett annat sätt att berätta historien än att visa en svart person i en utsatt situation?
3.       Vi hatar dålig stämning. Var modig: Attackera/konfrontera det du ser överallt. Det behöver inte vara ovänligt för att det är ärligt, sa Magdalena Ribbing.
”Varför säger du så?”
”Var har du fått dina uppgifter ifrån?”
”Vad menar du med det?”


Skratta inte med personen som uttalar sig rasistiskt.

Gör det bästa tills du vet och kan bättre, när du vet och kan bättre, gör bättre.

MIA Vidare är ett stort projekt, med mölighet att ändra strukturer. Med nya verktyg att arbeta normbrytande och icke-diskriminerande kommer bidrar vi till minskad rasism och ökad inkludering.  

Tack Lovette och tack till alla som var med och bidrog med kunskap, engagemang och erfarenheter. Det är så här förändring startar!

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln