1logo

Kalle gick från total isolering till ett socialt liv

Kalles historia var i fokus under Samordningsförbundet Östra Södertörns frukostseminarium Kalles historia var i fokus under Samordningsförbundet Östra Södertörns frukostseminarium

"Min läkare kallade isoleringen för social invaliditet.  När jag träffade Miriam, min Case manager i MIA, hade jag inte varit ute en enda gång på två år. Jag träffade ingen, inte ens mina barn. Det var enbart tack vare näthandel jag överlevde. Nu har jag fått tillbaka mina sociala kontakter igen", säger Kalle, en av våra deltagare. 
 

Började med arbetsplatsolycka

"Jag arbetade i servicebranschen, men 2002 satte en arbetsskada stopp och jag hankade mig fram med aktiviteter genom Arbetsförmedlingen. En av dem var Servicepartner, som är till för personer som hamnar mellan stolarna.

Jag skulle vara där  i sex månader och sedan slussas ut i arbetslivet, men det blev åtta år år. Jag körde ut mat till skolor och äldreboenden, vilket var perfekt. Jag fick träffa människor och känna att jag gjorde nytta. Sommaren 2016 blev jag av med arbetet.  Då hade jag börjat må sämre,  hjärtat spökade. Servicepartner tyckte jag skulle få hjälp någon annanstans.

Hjärtflimmer ledde till isolering

För att upprätthålla min kondition, tog jag promenader klockan sju varje morgon, men jag blev allt svagare. Energin tog slut. Jag sökte mig till vårdcentralen som tog EKG, och ringde ambulans när de såg hur hjärtat slog. På SÖS fick jag veta att jag hade arytmi och hjärtflimmer. Efter första besöket åkte jag in akut fem gånger.

Jag utvecklade en form av fobi och vågade inte gå ut. Var rädd att något skulle hända med hjärtat, att jag skulle falla ihop och svimma.

Tog mig ur isoleringen tack vare MIA

Miriam fick ut mig i friska luften. Till en början gick jag 100 meter varje dag och när jag märkte att det fungerade tog jag flera steg. Jag gick till affären och handlade. Jag förstod att jag behövde ta tag i min hörsel och ordnade med hörapparat och färdtjänst. Plötsligt kunde jag åka till rehab.

Sista året har jag kommit tillbaka till livet igen.

De 4,5 åren jag har gått hemma har jag fundera över vägval i livet. Jag är 63 och ett halvt år. Hjärtat pumpar inte ut syre som de ska. Men fick jag drömma skulle jag gå tillbaka till ett serviceyrke. Jobbet jag hade var perfekt.

Kalle heter egentlligen något annat.

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln