1logo

Eldsjälar blir företagsledare i ASF

Ofta startas ASF av eldsjälar. De är engagerade och motiverade med egna erfarenheter i bagaget som hjälper dem att förstå deltagarnas sätt att fungera.

De vet att det är okej att ta små steg i egen takt, utan krav på prestation.
Men vad behövs för att ASF ska kunna bli riktigt professionella och kompletterande aktörer i arbetsmarknadpolitiken? Nu behövs de kanske mer än någonsin.

Höj kraven. Öka stödet.

"ASF startas oftast av eldsjälar. De är verksamhetsledare, samtidigt som de ska stötta deltagare. De har dubbla roller vilket är mycket svårt. Ofta lever de i sin egen bubbla, utan stöttande nätverk. Vanligtivs får de stöd i hur man driver företag, men inte hur man arbetar med rehabilitering.

Deras roll är  otydlig i arbetsmarknadsprofilen. De behöver verktyg, nätverk, tydligare roll, tydligare uppdrag. De behöver få utrymme att visa resultat av arbetet, säger Sophie Berglöf, som varit projektledare för Kugghjulet."

Viktig väg mot arbetsmarknaden.

Arbeträning på ASF gör stor skillnad för människor på väg tillbaka till arbetsmarknaden. De som behöver komma ut genom dörren, få rutiner eller för de som fått en stöt i livet och behöver få lite självförtroende för att börja arbeta.  

I MIA är arbetsträning en framgångfaktor. Vi har avtal med arbetsintegrerande sociala företag inom allt från catering, hunddagis och återvinning till trädgårdsarbete, café och vandrarhem. Idén är att deltagare får pröva sin förmåga under trygga former, där trygghet och socialt umgänge  är en naturlig del.

Läs rapporten

Kugghjulet som var MIA-projektets systerprojekt avslutades hösten 2020 med en snygg och vass rapport. Här lyfts styrkor och svagheter med arbetsintegrerande sociala företag.  Här tar du del av deras kloka insikter och erfarenheter.

https://www.famna.org/wp-content/uploads/2020/12/Kugghjulets-rapport-2020.pdf

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln