1logo

Harmoni hinder för kvinnor

Den eviga strävan mot harmoni är ett hinder för gifta kvinnor som utsätts för våld i Kina. Här bygger välfärden på att familjer hålls samman. Traditionen är så stark att den går före offrets behov av skydd.

”Myndigheterna är mest oroliga över bråkmakare och alla konflikter löser man inom familjen. Därför handlar våld mot kvinnor inte bara om lagar och procedurer utan om människors liv och känslor”, säger socionomstuderande Yidan, född i Kina men bosatt i Sverige sedan 2018.

Förra veckan fick hela MIA ta del av Yidans fältstudier, genomförda med stöd av Sida.

Lagen har definierat våld i nära relationer

Enligt FN mördas varje år 66000 kvinnor över hela världen av sin partner. Det innebär 136 om dagen. I Kina blir en kvinna slagen av sin partner var 7,4 sekund.

”Alla gifta kvinnor har någon gång blivit slagen av sin partner. 2017 kom den första lagen som skyddar gifta kvinnor mot fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt våld från en partner. Det finns plötsligt en juridisk definition av våld i nära relationer, men lagen gjorde inte så mycket väsen av sig", säger Yidan.

Mord i direktsändning

Men efter det att lagen trätt i kraft hände något  ofattbart. En känd Youtuber vid namn La Mu mördades av sin exman i livesändning. Han knivhögg henne, hällde bensin över henne Mu och tände på, allt inför miljoner följare på Youtube.

”La Mu hade lämnat mannen på grund av hans aggressionsproblem. Under skilsmässoprocessen var hon flera gånger på polisstationen, men ingen hjälpte henne. Det brutala mordet blev en utlösande faktor för många feminister i Kina.”  

Unga engagerar sig

Den nya lagen skyddar enbart gifta parter. Konsekvensen av att bryta mot den är häktning i 14 dagar och en låg summa pengar, eller en polisvarning där du skriver under på att du inte ska upprepa våldet. Trots de låga straffen finns positiva effekter.

”Vi har fått en juridisk definition av våld i nära relation. Kvinnor kan få nödvändigt skydd i livsavgörande situationer. Lagen gör det möjligt att sprida information till Kinas enorma befolkning, vilket gör att fler unga kvinnor engagerar sig.”

Historiskt har kinesiska kvinnor varit jämställda och arbetat i alla branscher, men det har gått tillbaka.

"Nu vaknar den yngre generationen, jag kan se på sociala medier att kvinnor är uppmärksamma på genusperspektiv. Tendensen är att unga kvinnorna flyttar till städerna och utbildar sig. De väljer en annan framtid, medan männen blir kvar i byarna som eviga singlar.

Problemet med en åldrande befolkning växer. Lägg till att det är väldigt dyrt att skaffa barn i Kina, eftersom du ska betala allt från kläder och mat till läkarvård till skola", säger Yidan.


Länk till Yidans rapport.
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln