1logo

Har HBS sanningen bakom framgången i MIA?

Maria Reed har varit med från start i MIA. Idag presenterar sig delprojektet gärna och ofta under devisen CM+HP=Sant. Maria Reed har varit med från start i MIA. Idag presenterar sig delprojektet gärna och ofta under devisen CM+HP=Sant.

MIA HBS tog det bästa av två världar och skapade något nytt. Sättet att arbeta har inspirerat flera att testa kombinationen av CM och SE i team.

Att arbeta med två professionella personer kring samma deltagare väcker uppmärksamhet, men även frågor. Uppstår det inte konflikter när två metoder ska samordnas?

”Det har så klart inte varit enkelt hela vägen. Att starta ett så stort projekt från noll, att rekrytera personal som ska arbeta på ett outforskat sätt, allt detta krävde sina medarbetare", säger Maria Reed, projektledare i MIA Vidare HBS.

MIA HBS startade precis när regeringens uppdrag att effektutvärdera arbetslivsinriktade insatser landade i en rapport.

"I rapporten framgick att metoderna Supported Employment och Case Management fungerade för personer som behöver stöd på väg mot arbetsmarknaden. Vi tänkte, vad händer om man kombinerar dem?"

Unik kombination

”Det var en resa innan vi hittat arbetsprocesser som fungerade. Fokus är självklart arbete och studier. Det vi gjort är att smalna av Case managerns roll så att alla delar de arbetar med ska leda till arbete.”

HBS deltagare har en medianålder på 45 år. Många har barn. Vissa startar i en mobiliseringsgrupp, där man får känna efter och börja fokusera. Får de in en deltagare som har rörigt i sitt liv, kan Case managern hjälpa till med frågor som inte verkar ha direkt koppling till arbetslivet.

”Men då ställer vi alltid frågan: Hur kan det vi gör underlätta för dig när du börjar arbeta? Allt, precis allt vi gör ska koppas till arbete. Annars är det lätt att hamna på sidospår och bli insugen i allt möjligt.”

Framgångsfaktorn är arbetsträning

HBS har arbetat hårt med att söka och matcha för att ordna arbetsträning och arbete till deltagare. Nu är delprojeket väl känt och omtyckt hos medemmarna. Arbetsgivarnätverket har växt sig stabilt. Två av tio har arbetat på Arbetsintegrerande sociala företag. Åtta av tio hos externa arbetsgivare.

”Våra medarbetare är grymma på att hitta arbetsgivare. Det är en klar framgångsfaktor. Jag tror på SE-metoden, men det gäller att kontakta arbetsgivare som vill anställa. Vi hittar jobb i små och medelstora företag överallt. Allt från förskola, revisionsbyråer, second hand, front end office till matvaruhandel.

Avvikelser och guldkorn

HBS har jobbat mycket med avvikelser och guldkorn och har bidragit till att det regionala MIA blivit ett forum för erfarenhetsutbyte. Det är en styrka att vara en del i ett större projekt. Men framtiden är oviss.

”Idag kan våra handledare bara lyfta på luren till remittenter och chefer hos parterna, vilket verkligen är enkel samverkan.  Men vi måste ta reda på vad som ska hända efter MIA. Än så länge har vi inte en tydligt formulerad implementeringsplan. Nu är det fullt fokus på det. Vi har en konstruktiv och nära dialog med parterna om en fortsättning tack vare vår beredningsgrupp och styrgrupp. De vill verkligen landa i något bra”.

Fakta om MIA Vidare HBS:

Antal medarbetare: 13 personer. 7 SE handledare. 4 case managers
Deltagare: Vi ska uppnå 325. 84 inskrivna. Totalt 163 deltagare i projektet.
Insatser/metoder: Case Management, Supported Employment, Mobiliseringsgrupp
Arbete med HP: Inkluderingsfika, HP fika, mikrohändelser, 7 frågor om våld, punkt kring HP på projektmöte.
Bäst: Sammansvetsat, kompetent team.
Sämst: Att inte veta vad som händer efter MIA Vidare. Ännu inte tydligt formulerad implementeringsplan, men vi jobbar aktivt med det. Utmaningar i samverkan med Arbetsförmedlingen just nu i deras nya organisation, men det har blivit lite lite bättre.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln