1logo

När oron skaver och vardagen frestar på kan vi använda oss av tanketerapi för att härbärgera känslor. I Coronatider behöver vi alla skydda oss, inte minst psykiskt.

Ett sätt att göra det är att vara snäll mot sig själv och samtidigt stötta andra. Närvaro, begränsad intag av nyheter, täta telefonkontakter och roliga aktiviteter som engagerar dig fungerar om man verkligen går in för det.


Vi har hittat en bra länk som ger handfasta tips på hur du kan pyssla om dig extra dessa dagar. Den hittar du längt ner. Det är KBT Sverige som har  publicerat ett paket med praktiska steg för att hantera tankar och oro som skaver.

Förkortningen namnet FACE COVID är namnet. Varje bokstav står för den engelska betydelsen av fokusområdet. Här har vi återgett de svenska betydelserna (därför stämmer inte bokstaven, men klickar du på länken får du hela materialet)
 

F= fokusera på det som är inom din kontroll
A= uppmärksamma dina tankar och känslor
C=Kom tillbaka till din kropp
E=Engagera dig i det du gör
C= Engagerat handlande
O= Öppna upp
V= Värden eller värderingar
I = Identify resources
D= Identifiera resurser
D = Decinficera och distansera dig socialt


https://kbtsverige.wordpress.com/2020/03/25/animerad-film-mot-corona-med-hjalp-avact/

Läs hela inlägget »

På Dagens Nyheters Insidan svarar experter på läsarnas frågor om hälsa, kost och träning. "Försök att inte bli för inaktiv" är det första rådet från Jessica Norrbom, disputerad i fysiologi och forskare inom molekylär arbetsfysiologi på Karolinska institutet.
 
Visst blir det skillnad när man stannar hemma om dagarna. Det är lätt att de natuliga pauserna uteblir. Därför kan det vara smart att tänka på några enkla saker.

"Försök att bryta stillasittandet ofta, gärna två gånger i timmen. Det är viktigt att få till lite rörelse, även om det bara är i det lilla", säger Jessica.

Många av oss är också ovana vid möten via skärmen på telefon och dator. Det kräver ett annat fokus och inlyssnande, vilket kan vara tröttande. Några tips från oss i MIA-projektet är att sätta timer på 40 minuter, pausa tio-tjugo minuter. Använd gärna tiden till fysisk rörelse. Det har större betydelse än man kanske tror.

Läs hela inlägget »
Trygve Nylund, projektledare i MIA Södertälje Trygve Nylund, projektledare i MIA Södertälje

”Vi vet att helger och semestrar är en kritisk tid för misshandel i hemmet” säger Trygve Nylund, projektledare för MIA-projektet i Södertälje. Med drygt 40 års erfarenhet från psykiatrin reflekterar han kring det som sker i spåren av Coronaviruset.

Det är lätt att känna rädsla, maktlöshet  och förvirring i takt med att världen stänger ner. Om människor dessutom är isolerade och inte träffar folk, kan en pågående våldssituation ske utan insyn. 

"Håll kontakt med ditt nätverk och var uppmärksam på hur människor mår",
säger Trygve. 

Läs hela inlägget »
Vår kommunikatör jobbade hemma och dokumenterade mötet på sin Instagram Vår kommunikatör jobbade hemma och dokumenterade mötet på sin Instagram

Vi startar veckan i ett ovanligt och tufft läge. Tillsammans tar vi ansvar för en sansad dialog och för att sprida information om Corona från säkra och pålitliga källor. Kom ihåg att många tusen människor just nu har en vanlig förkylning, eller influensa. Det är en självklarhet att stanna hemma om man har minsta symptom.

Omtanke, respekt och lösningsfokus fastnar inte i karantän, även om några av oss behöver vara hemma en period. Att lyssna på, prata med och se personer som kan ta skada av ensamhet och isolering, kan vara livsavgörande. Försök hitta lösningar som passar deltagare och medarbetare.

Vi kommer snabbt att lära oss hur man bäst ringer med karmeran påslagen. Underskatta aldrig ett gott skratt. Det finns plats för dem även i den digitala världen.

Digitala möten

Vi tar klivet till att använda den teknik som står till buds i små som stora möten. Vad som fungerar i ditt delprojekt, ditt team eller din kommun varierar. Men Skype, Teams och Zoom är enkla att starta med. De fungerar på datorn och i telefonen.  Många arbetar just nu på att få fram lösningar som skapar effektiva möten på distans. Kris föder kreativitet och det är medmänsklighet och empati som är vägen framåt.

Här kommer basreglerna:

1. Tvätta händerna med tvål och varmt vatten minst 20 sekunder (Tips: sjung ”Blinka lilla stjärna" för att få rätt antal sekunder)
2. Använd handsprit
3 Stanna hemma om du känner symptom. Även lindriga
4. Om du hostar eller nyser, gör det i armbågen
5. Håll dig uppdaterad på myndigheternas sida www.krisinformation.se


Ställ inte in, ställ om uppmanar många.
Kanske har det aldrig varit viktigare med kommunikation, självledarskap och kulturbärande. Det är viktigt att vi förmedlar information som är verifierad.

Ha en riktigt fin tisdag. Och onsdag, torsdag, fredag...

Läs hela inlägget »

Så formulerar en deltagare sin tioåriga erfarenhet av olika myndigheter. För ett år sedan blev hen deltagare i MIA-projektet HBS.
igår  lyssnade nyfikna politiker på hens resa från hjärntrött och utbränd till att närma sig arbetsmarknaden efter lång frånvaro. 

 
Igår var vi i riksdagen för att berätta att samverkan fungerar och att MIA-projektet är ett strålande exempel på det. Bakom inbjudan stod Nationella nätverket för samordningsförbund som arrangerat ett lunchmöte för att presentera sin rykande färska rapport. Totalt består den av 5278 insamlade enkäter. 

Rapportens övergripande slutsats är att både kvinnor och män är positiva till samordningsförbund. Detsamma gäller personal och styrelser, medan chefer visar sig vara mindre nöjda. Kanske är en del av lösningen att föra mer dialog över gränserna, ett liknande det vi hade i riksdagshuset igår?

Läs hela inlägget »
Emanuelle Davin och Daniel Ohlsson berättar om pjäsen Gudarna på temadag om våld i nära relationer Emanuelle Davin och Daniel Ohlsson berättar om pjäsen Gudarna på temadag om våld i nära relationer

Mäns omfattande våld mot kvinnor är dolt och utgör ett allvarligt hot mot kvinnors och barns liv. Allt våld mot kvinnor ska upphöra: Fysiskt, sexuellt, psykiskt och ekonomiskt våld. Den 7 februari samlade vi hela MIA-projektet till en dag om våld i nära relationer. Ingen gick oberörd därifrån.

MIA-projektet ska systematiskt ställa frågor om våld. För att bli trygga i den rollen hade vi bjudit in Socialstyrelsens Jenny Nybom och Mariana Dufort som bland annat står bakom FREDA. I en Work shop undersökte vi processen. Vilka känslor kan ligga ivägen för att ställa frågorna? Vad ska ske när ett samtal leder till att man upptäcker våld?

Läs hela inlägget »
Projektchef Annica Falk och Charlotte Sävås Nicolaisen, utredare SWECO Projektchef Annica Falk och Charlotte Sävås Nicolaisen, utredare SWECO

 Vill du få en tydligare bild av hur det går i MIA-projektet? Läs nya delrapporten. Där hittar du omdömen som ”kort, enkel väg in i projektet”, ”myndigheterna arbetar tillsammans” och ”lösningsfokuserat arbetssätt” .

Det uppskattas vi självklart, men rapporten är framförallt ett styrdokument. Den hjälper oss att se var det finns förbättringspotential.
Läs gärna och reflektera över innehållet. Synpunkter tas tacksamt emot av projektledningen.

SWECOS delrapport inspirerar

15 januari fick vi den efterlängtade delrapporten från våra externa utvärderare SWECO. Rapporten presenterades av Charlotte Sävås Nicolaisen på regionala styrgruppsmötet 30 januari 2020. 
 
Teamet på SWECO har gjort en genomgång med fokus på genomförandeprocessen, till skillnad från den första rapporten som tog avstamp i programteorin. Här har de försökt ta grepp om metodtrogenhet, samt tittat på samverkan. Speciellt intressant är avsnittet om Arbetsintegrerande sociala företag där vi kan se att MIA-projektet ökat förutsättningarna för arbetsträning.

 
Innehållet är baserat på intervjuer med handledare och processledare i ASF, projektledning, regional och lokala styrgrupper. Men även på projektrelaterade dokument, projektets metodöversikt och brukarrevisoner.
 
Med rapporten som bränsle intensifierar vi nu arbetet för att analysera och utveckla metoder och arbetssätt för att ta dem in i MIA Vidare.

Läs hela inlägget »
Samordningsförbundet Sollentuna Upplands Väsby Sigtunasöker projektledare. Välkommen med din ansökan. Samordningsförbundet Sollentuna Upplands Väsby Sigtunasöker projektledare. Välkommen med din ansökan.

Vill du utforska och utveckla välfärden de kommande två åren? Vill du implementera kunskap som samlats av många olika kompetenser i MIA-projektet?

Är du dessutom trygg och erfaren i din roll som arbetsledare? Då vill vi gärna ha dig som kollega i ett av Europeiska socialfondens största projekt. 

 

Sök tjänsten som projektledare i ett delprojekt.

Läs hela inlägget »

Av deltagare som arbetstränat går dubbelt så många män som kvinnor  till studier eller arbete när de avslutat MIA-projekt. Hur ändrar vi på det? Vi kan se i den nya statistiken att vi helt klart är något viktigt på spåren. Det börjar jämna ut sig.
 

I november 2018 kunde vi utläsa att det fanns stora skillnader mellan män och kvinnor som arbetstränat i ett arbetsintegrerande socialt företag, ASF.  Männen hade i genomsnitt fler aktiva timmar än kvinnorna. Nu har vår utredare Kristoffer Zetterberg tagit fram statistik som visar att mönstret förändrats. 

Läs hela inlägget »

Apropå lättillgänglig information: Nu finns MIA-projektet samlat i pixieformat. Boken är så liten att den ryms i fickan, men berättar om vårt stora, komplexa projekt så enkelt att det går på några minuter att förstå grunderna i vårt arbete.

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Etiketter